Kiteiden kasvattaminen kotona

Kiteiden kasvattaminen kotona


Kiteiden kasvattaminen kotona

Helppoa, jännittävää ja kukkarolle edullista.


Ohje suolakiteen kasvatuksesta:

Tarvitset vain vettä, suolaa ja lasipurkin tai pari. Jokaiselle kasvatettavalle kiteelle oma purkki.

-Keitä vettä ja lisää  suolaa niin paljon kuin siihen liukenee. Veden jäähtyessä sakka laskeutuu kattilan pohjalle. Kaada siisti vesi toiseen astiaan, että saat sakan pois.

-Kun kirkas suolavesi vesi jäähtyy, astiaan alkaa muodostua kiteitä. Vuorokauden kuluttua saatat nähdä jo pieniä kiteen alkuja. Alkuun kide on niin pieni, että vain sen ulkoreunat näkyy, kun vettä liikuttelee. Ne kasvaa pian....

-Valitse paras kide, jota alat kasvattaa. Poista muut kiteet suolavedestä, koska muuten kaikki kiteet kasvavat ja kuluttavat kasvuvoimaa. 

-Poista päivittäin ylimääräiset kiteet tai siirrä ne omaan astiaan kasvamaan.

-Kun kide on kasvanut sen kokoiseksi, että voit sitoa siihen langan, niin laita kide roikkumaan suolaveteen langan varassa. Tikku tai mehupillin pätkä toimii hyvin langan pidikkeenä. Jos et laita kidettä roikkumaan, niin kide kasvaa astian pohjalla ja jää alapuolelta sileäksi.

-Kun kide kasvaa niin suolavesi laimenee. Suolavettä pitää väkevöittää, jotta kide voi jatkaa kasvuaan. (Uudella suolavedellä, mistä sakka on poistettu)

-Kun kide on kasvanut mielestäsi tarpeeksi se otetaan vedestä poisja laitetaan esille kaikkien ihailtavaksi. 

-Lämpötila ei ole tärkeä, mutta sen pitäisi olla tasainen. Onnistuu yhtä hyvin huonelämpötilassa kuin jääkaapissakin. 


Siniset kiteet:

Kun suolakiteen kasvatus onnistuu, voit kokeilla sinisen kiteen kasvatusta.

Sinisiä kiteitä saa kasvatettua kuparivihtrillistä, jota saa apteekista.Toimitaan samoin kun suolakiteen kasvatuksen kanssa. Jos haluat yhden ison kiteen, niin sen kylkeen kasvavat pikkukiteet pitää poistaa päivittäin. Jos laitat  kiteen narun varaan kasvamaan, kiteet kasvavat pallomaiseksi. Jos annat niiden kasvaa vapaasti, etkä tee mitään, muodostuu astian pohjalle kidelaatta. Kuparivihtrilli on kuitenkin vähän myrkyllistä, joten se ei sovi lapsille, eikä lapsiperheiden harrastukseksi. 


Ps.punaisia kiteitä voit kasvattaa punaisesta kukkien lannoitejauheesta samalla tavalla.


Jännittäviä kasvun ihmeitä odotellen!
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.