Kordieriitti raaka 239g Norja
Kordieriitti raaka 239g Norja

Kordieriitti raaka 239g Norja

59,00 €
sis. 24 % ALV
Kordieriitti- Cordierite. Viikingit ovat käyttäneet hyväkseen kordieriitin voimakasta pleokroismia laivojensa navigoinnissa.

Kordieriitti/ Ioliitti 

Kordieriitti on inosilikaatteihin kuuluva mineraali, joka sisältää magnesiumia ja alumiinia. Myös rautaa esiintyy mineraalissa lähes aina, ja erityisen rautapitoista muunnosta kutsutaan sekaninaiitiksi. Kordieriitin kemiallinen koostumus on (Mg,Fe)2Al4Si5O18 ja sen kidejärjestelmä on rombinen. Kovuus Mohsin asteikolla on 7–7,5. Kordieriittia esiintyy sinisenä, violettina ja kellanruskeana, läpinäkyvästä läpinäkymättömään. Läpinäkyvää siniviolettia kordieriittia kutsutaan myös ioliitiksi, ja sitä käytetään jalokivenä.

Kordieriitin silmiinpistävin ominaisuus on sen voimakas pleokroismi.

Viikingit ovat käyttäneet hyväkseen kordieriitin voimakasta pleokroismia laivojensa navigoinnissa. Auringon sijainti voidaan määrittää myös pilviseltä taivaalta. (Pleokroismi on optinen ominaisuus joka aiheuttaa kivessä värimuutoksia: kiteet ovat eri suunnistakatsottuna eri värisiä.)

Läpinäkyvää kiveä käännettäessä sen väri vaihtelee sinisestä tai violetista vaaleansiniseen tai kellanharmaaseen. Sen perusteella kiveä on nimitetty myös dikroiitiksi (kreikasta, ’kaksivärinen kivi’).


  • Astrologisesti: vaaka, jousimies, härkä
  • Chakra: kolmas silmä, otsachakra
  • Värähtelyluku 7


Arvostellaaksesi tuotteen sinun pitää kirjautua sisään.