Mariupaliitti taskukivi isompi  Mariupol Ukraina
Mariupaliitti taskukivi isompi  Mariupol Ukraina
Mariupaliitti taskukivi isompi  Mariupol Ukraina
Mariupaliitti taskukivi isompi  Mariupol Ukraina

Mariupaliitti taskukivi isompi Mariupol Ukraina

35,00 €
sis. 24 % ALV
Mariupaliitti, Mariupalit, М а р и у п а л и т

á-hinta

Tämä sininen, litteäksi hiottu taskukivi on Mariupaliitti ja se tulee Ukrainasta.

Esoteerisilta vaikutuksiltaan mariupaliitti on kuin sodaliitti.


Se on saanut nimensä löytöpaikkansa Mariupol-kaupungin mukaan Kaupungin nimi on nykyään Zdanova. Se on Kaakkois-Ukrainassa Asovanmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki. Hallinnollisesti Mariupol kuuluu Donetskin alueeseen.

Mariupaliitti on magmakivi, ryhmä on nefeliinisyeniitti. Mariupaliitti sisältää albiittia 40-70% ja nefeliiniä 10-40%, vähän kalium maasälpää, egiriniä, sodaliittia ja kankriniittia. Seassa voi olla myös lepidoliittia.

Nefeliinisyeniitti on alkalisarjaan kuuluva syväkivilaji. Nefeliinisyeniitin pää­mineraalit ovat nefeliini ja maasälpä. Lisäksi siinä on tummina mineraa­leina alkaliamfiboleja tai alkalipyrokseeneja. Nefeliinisyeniitissä voi olla myös sodaliittia, kuten tässä kuukaudenkivessä. Mariupaliitissa on vaaleaa albiittia ja punaista kalimaasälpää.

Nefeliinisyeniittiä on Uralilla ja iso esiintymä myös Krasnojarskissa. Labradori on norjalaisen augiittisyeniitin, larvikiitin, kaupallinen nimi. Monzoniitti on Etelä-Tirolilainen augiittisyeniitti. Nordmarkiitti on Ruotsin ja Norjan rajalla esiintyvä alkalisyeniitti. Pulaskiitti on Norjassa ja Portugalissa  esiintyvä alkali-syeniitti.


Syeniitistä

Syeniitti on alkaleista ja alumiinista rikas syväkivi, jonka päämineraalit ovat kalimaasälpä, plagioklaasi, biotiitti, pyrekseenit ja amfibolit. Väriltään syeniitti on vaalea, yleensä harmaa tai punertava ja se on helposti työstettävissä. Syeniitti painaa 2 700–2 800 kg/m3. Se on kohtalaisen harvinainen kivilaji, jota käytetään rakennuskivenä.

Syeniitti on paljon maasälpää sisältävä karkearakeinen kivilaji, joka monella tapaa muistuttaa graniittia. Kvartsia siinä on vähän tai ei lainkaan. Kvartsin tilalla on usein foideista nefeliiniä. Pyrokseeni on alkalista egiriiniä tai egiriini-augiittia. Syeniitillä on muitakin muunnoksia, nefeliinisyeniitti sisältää varsinaista nefeliiniä ja usein siinä on levymäisiä maasälpäkiteitä.

Syeniitin nimi johtuu Ylä-Egyptissä sijainneen Syenen kaupungista (nyk. As­suan), josta vanhalla ajalla louhittiin arvostettua rakennuskiveä. Itse asiassa ”syenen syeniitti” on sarvivälkegraniittia eikä varsinaista syeniittiä. Mineraloginen koostumus: kalimaasälpä 50%, Plagioklaasi 20%, Biotiitti, pyrokseeni ja amfibolit 20%, Kvartsi 5%, Aksessorit 5%. Syeniitti on vaalea, yleensä harmaa tai punertava kivilaji. Graniitista ja dioriitista sen erottaa kvartsin vähyys, minkä huomaa helposti etenkin kiilloitetuista pinnoista. Suuren maasälpäpitoisuutensa vuoksi se on helposti työstettävissä. Siniselle kimalteleva on sarvivälkesyeniitti.Arvostellaaksesi tuotteen sinun pitää kirjautua sisään.