Riipus spektroliitti ja hopeinen Suomen leijona 18mm nro1

Riipus spektroliitti ja hopeinen Suomen leijona 18mm nro1

58,00 €
sis. 24 % ALV
Riipus spektroliitti ja hopeinen Suomen leijona 18mm, korupohja 925-hopea. Spektroliitti on kuuluisa suomalainen korukivi Ylämaalta. Qii-kivikoru


SPEKTROLIITTI-Ylämaa, Suomi-Finland. Spektroliittia löydettiin v. 1940 louhittaessa ns. Salpalinjan panssariestekiviä Ylämaalta. Se on maamme arvokkain korukivi. Suomesta saatavaa labradoriittia nimitetään spektroliitiksi

Ominaisuuksia

  • Kemiallinen koostumus: Na(AlSi3O8)Ca(Al2Si2O8) eli natrium-kalsium-alumiinisilikaatti
  • Mohsin kovuus 6,0–6,5
  • Optinen taitekerroin 1,560–1,568
  • Ominaispaino 2,69–2,70
  • Kahtaistaitto + 0,0008

Spektroliitti on labradoriitti-nimisen plagioklaasimaasälvän kaupallinen nimitys, jota käytetään sen Suomessa esiintyvästä muodosta. Plagioklaasimaasälpä on kahden mineraalin, albiitin ja anortiitin, seossarja. Labradoriitti sisältää anortiittia 50–70 prosenttia, ja muu on albiittia. 

Sateenkaaren väreissä loistavan valoilmiönsä ansiosta ja kohtalaisen kestävyytensä vuoksi se soveltuu tyypillisesti koruihin ja muihin tuotteisiin kuten taideteollisissa ja myös tavanomaisesti käytettävissä muissa esineissä, kuten kellotauluissa ja muissa käyttöesineissä. Kivilajia, jossa spektroliitti esiintyy, käytetään myös jossain määrin rakennuskivenä.

Spektroliittia esiintyy Etelä-Karjalassa Lappeenrannan Ylämaan alueella. Ylämaan labradoriitissa värit ovat poikkeuksellisen voimakkaat, minkä vuoksi kivelle on annettu oma nimi. Spektroliitin väriä pidetäänkenen mukaan? kauneimpana kaikista labradoriiteista sen vuoksi, että siinä esiintyvät lähes kaikki spektrin värit verrattuna muihin kuten Kanadasta tai Madagaskarista löydettäviin labradoriitteihin. Spektroliitti on sekä määrältään että liikevaihdoltaan merkittävin Suomesta louhittava korukivi.

Ylämaan spektroliitin löysi vänrikki Pekka Laitakari kesällä 1940, kun Ylämaan Ylijärvellä rakennettiin Salpalinjan panssariesteitä. Hänen isänsä, geologi Aarne Laitakari oli aiemmin etsinyt spektroliitin emäkalliota vuosien ajan eri puolilta Kaakkois-Suomea.

Spektroliitti on Etelä-Karjalan maakuntakivi. Maakuntakivet valittiin vuonna 1998 kansanäänestyksellä, jonka järjestivät GTK ja Suomen Matkailuliitto. 

Wikipedia

Astrologisesti: leijona, jousimies, skorpioni, kauris

Chakra: Kolmas silmä = otsachakra

Arvostellaaksesi tuotteen sinun pitää kirjautua sisään.
Mallinumero: ri54leijona1