Heliodori kide 1,3-1,7g vihertävä kultaberylli

Heliodori kide 1,3-1,7g vihertävä kultaberylli

35,00 €
sis. 24 % ALV
Heliodori, Heliodor on kellanvihreä berylli. Kuvassa on koko 0,8g kokoisia.

 Heliodori on kellanvihreä berylli, se antaa kestävyyttä, tuo henkisyyttä ja parantajan kykyjä. Lisää onnistumisen tahtoa silloinkin kun rohkeus pet­tää. Berylli voimistaa sisäistä intuitiota ja herkistää toisten energioille. Berylli voi elvyttää haalistuneen rakkauden ja sovittaa avioliiton, koska se auttaa puolisoiden energiakehoja sopeutumaan ja liittymään paremmin toisiinsa.

Berylli on silikaatteihin kuuluva alumiinia ja berylliumia sisältävä mineraali, jonka kemi­alli­nen koostumus on Al2Be3(Si6O18). Sen kidejärjestelmä on heksagoninen ja se muodos­taa tavallisesti kuusikulmaisen prisman muotoisia kiteitä. Beryllin kovuus Mohsin asteikolla on 7,5–8 ja ominaispaino 2,63–2,80. Puhdas berylli on väritön, mutta mineraali sisältää usein epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat siinä vihreän, vaaleansinisen, punaisen, keltaisen tai valkoisen värin. Läpinäkyvänä beryllin värimuunnokset ovat arvokkaita jalokiviä, joista tunnetuimmat ovat vihreä smaragdi ja vaaleansininen akvamariini.

Heliodori ” kr. auringon lahja” väitetään löydetyn ensikerran Etelä-Afrikasta, Namibiasta 1910. Väri johtuu uraanioksidista; radioaktiivinen. Herkkien värisävyjensä ja korkean laatunsa vuoksi heliodori on ollut aina arvostettu jalokivi.

Berylliä esiintyy lähinnä graniittisissa pegmatiiteissa, joissa beryllikiteet voivat epäjaloina kasvaa hyvin suurikokoisiksi: suurimmat löydetyt ovat olleet kuuden metrin mittaisia ja noin sadan tonnin painoisia. Pegmatiittien onteloista, kidesykeröistä ja sivukivistä tavataan pienempiä, läpinäkyviä kiteitä, jotka nekin voivat suurimmillaan olla puolen metrin mittaisia. Uralvuorilta on löydetty berylliä myös kiilleliuskeesta. Berylliä esiintyy muun muassa Saksassa, Itävallassa, Irlannissa, Madagaskarissa, Kolumbiassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Suomesta Luumäeltä on löydetty jalokivilaatuista berylliä. Massiivinen berylli on berylli­umin pääasiallinen lähde.

Muunnokset: Beryllillä on useita värimuunnoksia, jotka ovat saaneet omat nimensä ja joita käytetään jalokivinä. Arvokkain niistä on smaragdi, jolle kromi on antanut voimakkaan vihreän värin. Smaragdissa on lähes aina runsaasti sulkeumia. Vaalean merensininen akva­ma­riini on toinen suosittu berylli. Keltainen ja kellanvihreä berylli on nimeltään kultaberylli ts. heliodori. Gosheniitti on väritön muunnos, ja morganiitti on saanut vaalean­punaisen värinsä mangaanista. Bixbiitti on harvinainen voimakkaanpunainen muunnos, jota on löydetty pieninä kiteinä vain muutamasta paikasta Yhdysvalloista. Aivan viime aikoina on löydetty uusi kirkkaan punainen muunnos Pezzotaiitti.

Berylli tunnettiin antiikin maailmassa psyykkisiä kykyjä lisäävänä kivenä. Se oli arvokas jalokivi, jonka paikka oli pyhissä rituaaleissa ja oraakkeleissa. Ensimmäiset kristallipallot olivat väritöntä berylliä. Ne heijastivat pinnastaan ihmisen auran, josta näkijä saattoi lukea tulevia tapahtumia.

Berylli on yhteydessä kuun voimiin. Perimätiedon mukaan berylliä käytettiin ennustami­seen vähenevän kuun aikana, jolloin kuu luovutti osan voimastaan kivelle ja latasi sen. Ennustaja­papittaret käyttivät berylliä kuun jumalattaren temppeleissä sekä parantavissa rituaaleissa. Berylliä sanotaan käyteyn myös ylipapin rintakorussa. Sitä voidaan käyttää myös, jos haluaisi nähdä seremoniallisten taikojen riitteihin.

Berylliä käytettiin myös näön parantamiseen. Kreikkalaiset havaitsivat värittömän beryllin suurentavan vaikutuksen ja valmistivat siitä historian ensimmäiset silmälasit. Monissa kie­lissä silmälasien nimi viittaa berylliin.

Berylli kuvastaa puhtautta kaikilla elämän alueilla. Se tarjoaa itsenäisyyttä ajatuksiin ja tekoihin. Tässä tarkoituksessa berylli lahjoitettiin aikoinaan morsiamelle.  Se myös tukee yksilöä suojellen ja opastaen.

Berylli aktivoi kruunuchakraa ja solarplexus chakraa. Se tukee älyn ja henkisyyden yhteen sulautumista. se stimuloi myös aktiivisuutta, sopeutuvuutta ja elinvoimaa.

Beryllin viesti on, että ei ole olemassa ainoatakaan estettä, jota itseluottamus ei pysty rat­kaisemaan. Tärkeätä on pysyä avoimena eri ratkaisuille.


Heliodorin avainsana: sopusointu

Astrologisesti beryllit sopivat kaikille horoskooppimerkeille ja heliodori leijonalle.

Värähtelyluku: beryllillä 1 ja heliodorilla 5.

Chakrat: solar pleksus ja kruunu. Heliodoria on käytettu aktivoimaan 3. chakraa, joka tukee voimaa ja älyä. Se mahdollistaa kommunikointia korkeimmilla tasoilla ja tukee telepaattisia kykyjä. Koska se aktivoi myös kruunuchakraa, niin se tuo tasapainoa tietoisen mielen ja intuition välille.

Hoito: Heliodori on hauras. Käytetyn heliodorin varaus pitäisi ajoittain purkaa juoksevassa vedessä ja sitten se tulisi ladata uudelleen pitämällä hetki auringonvalossa.

Lähteet: Kivien parantava voima, Lov is in the earth, jalokivet ja korukivet, nettiArvosana