Ramsayiitti Lorenzenite Ramsayite

Ramsayiitti Ramsayite 

Tunnetaan myös nimellä Lorenzenite

Hiipinän geologinen rikkaus hämmästytti vuonna 1937 alueella vierailleita

kansainvälisen geologisen kongressin osanottajia. Siihen mennessä löydetyistä 110

mineraalista 18 oli asiantuntijoillekin täysin tuntemattomia. Sen jälkeen tieteellisiin

luetteloihin on lisätty mm. sellaiset mineraalit kuin murmaniitti, ramsaiitti, juksporiitti ja

fersmaniitti. Kuolan niemimaalta löydetty ramsayiitti on nimetty suomalaisen, alueella hyvin tunnetun geologi Wilhelm Ramsayn mukaan.


Ramsayiitti on ketjusilikaatteihin kuuluva mineraali. Sitä esiintyy muun muassa Kuolan niemimaalla ja Grönlannissa nefeliinisyeniiteissä ja pegmatiiteissa. Mineraali on saanut nimensä suomalaisen Wilhelm Ramsayn mukaan. Sitä kutsutaan joskus lorenzeniitiksi tanskalaisen mineralogin Johannes Theodor Lorenzenin (1855–1884) mukaan

Ramsayiitin kemiallinen kaava on Na2Ti2[Si2O6]O3.

Nefeliinisyeniitti. Ramsayiitti on kiiltävä musta metallinen. Punainen on eudialiittia.


Ramzait Na2Ti2(Si2O6)O3 Kovuus 6-6.5 Tiheys 3,4 g/cm³  Harvinainen.

 Esiintyy alkalisissa magmakomplekseissa. E.E. Kostyleva löysi sen ensimmäisen kerran Kuolan niemimaalta Hiipinän vuoriston kivistä vuonna 1923, ja se on nimetty Hiipinän ja Lovozeron tundran ensimmäisen tutkijan, suomalaisgeologi Wilhelm Ramsayn mukaan. Suurimmat kiteet löytyvät nefeliinisyeniittien pegmatiiteista Hiipinän vuoristossa. Löytöjen harvinaisuuden vuoksi sillä ei ole käytännön teollista merkitystä. Arvostettu harvinaisena keräilyesineenä.


Lorenzeniitti on harvinainen natriumtitaanisilikaattimineraali, jonka kaava on Na2Ti2Si2O9.

 Se tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1897 Grönlannin Narsarsukista peräisin olevista kivinäytteistä.Vuonna 1947 sen havaittiin olevan sama kuin mineraali ramsayite (nykyisin lorentseniitin synonyymi), joka löydettiin 1920-luvulla Kuolan niemimaalta Venäjältä. Sitä löytyy myös Pohjois-Kanadasta. Sitä esiintyy nefeliinisyeniiteissä ja pegmatiiteissa yhdessä aegiriinin, nefeliinin, mikrokliinin, arfvedsoniitin, elpidiitin, lopariitin, eudialyytin, astrofylliitin, mangaani-neptuniittien, laveniitin, rinkiitin, apatiitin, titaniitin ja ilmeniitin kanssa.


1 tuote
  • Sivu 1 / 1