Kvartsi Quartz

Kvartsi eli ukonkivi on hyvin yleinen hohkasilikaattimineraali maankuoressa, ja se on tärkeä kivilajeja muodostava mineraali. 

Kemialliselta koostumukseltaan se on piidioksidia (SiO2).

Kvartsia esiintyy monina erilaisina muunnoksina: Näille muunnoksille löytyy omat osastonsa nettikaupassa

Ideaali, puhdas kvartsi eli vuorikide tai vuorikristalli on kirkasta ja läpinäkyvää.

Valkoista muunnosta kutsutaan maito- eli lumikvartsiksi. Valkoisen värin aiheuttavat mikroskooppisen pienet fluidisulkeumat, jotka ovat jääneet kiteen sisään sen kasvaessa.

 Fe3+-pitoiset muunnokset ovat väriltään joko violetteja (ametisti) tai keltaisia (sitriini). Sitriini on väriskaala, joka muuttuu keltaisesta kalpean ruskeaan. Luonnolliset sitriinit ovat harvinaisia.

Ruskeat muunnokset savukvartsi ja musta morion sisältävät epäpuhtauksina alumiinia. Näissä muunnoksissa osa kvartsin piiatomeista on korvautunut alumiinilla. 

Vihreä muunnos tunnetaan nimellä krysopraasi, ja sitä esiintyy muuttuneissa ultraemäksisissä kivissä. Se sisältää sulkeumina pieniä määriä hapettunutta nikkeliä. 

Aventuriini puolestaan sisältää sulkeumina rutiilia. 

Vaaleanpunainen kvartsin muunnos on nimeltään ruusukvartsi, ja sen värin aiheuttaa hyvin pienikiteinen ja kuituinen materiaali, joka on sukua dumortieriitti-nimiselle mineraalille. 

Kalsedoni on yleisnimi kaikille krypto- eli piilokiteisille kvartsin muunnoksille. Nämä muunnokset ovat usein vyöhykkeellisiä ja raitaisia. Esimerkkejä erityyppisistä kalsedoneista ovat akaatti, onyksi, jaspis, aventuriinikvartsi ja karneoli. 

41 tuotetta
  • Sivu 1 / 1