Villiomiitti Villiaumite

Villiomiitti (NaF) tulee Lavozerskin vuoristoista. Sillä on tumman­punaiset kiteet. Siitä ette näe koruja tai taide-esineitä, koska se sulaa veteen, eikä sitä siksi saa kastella!

Pegmatiittien sisällä villiomiitti muodostaa punaisen sävyisiä kiteitä, jotka ovat kooltaan muutaman sentin luokkaa. Villiomiittia kutsutaan hankalaksi mineraaliksi. Se ei pidä museo-oloista. Luonnossa se on voimakkaan punaisen värinen. Mutta sisäoloissa, museossa taivarastossa, väri haalistuu ja muuttuu melkein värittömäksi, silti maan kamarassa villiomiitti voi elää satoja miljonia vuosia ilman muutoksia. Tämä johtuu siitä, että sisätilojen kostea ilma muuttaa mineraalin sisä­rakennetta. Kivikaupalla villiomiitit säilytetään jääkaapissa, joten ne löytyy vain kysymällä!

Koska tietyt mineraalit luonnollisissa oloissa liukenevat hitaasti veteen, mukaan lukien villiomiitti, tämä mineraali liukenee osittain tai kokonaan vesisateisiin tai kevätpuroihin, ja peseytyy pois vuoristomalmeista. Tällöin villiomiitti muodostumien tilalle tulee tyhjiöitä ja monimuotoiset, kauniit luolastot.

Ymmärrettävistä syistä villiomiitista ei valmisteta koruja, pöytäkoristeita eikä muita taide-esineitä. Mutta voimme olla joka päivä tekemisessä tämän mineraalin kanssa, säilyttääksemme hampaat terveinä ja kauniina. Enemmistä nykyaikaisista hammastahnoistahan sisältää hampaiden kiiltoa vahvistavana tekijänä natriumfluoridia. Luonnossatämä kemiallinen aine, joka muodostaa punaisia kristalleja, kutsutaan Villiomiitiksi.

  • Koostumus: Na  54,76%, F  45,24%.

  • Ominaispaino 2,79(mg/sm3). Kovuus : 2 - 3, 

  • Väri: punainen, tumma kirsikka, harvoin väritön. 

  • Villiomiitti sulaa helposti ja sulanut massa muodostaa jäähtyessä sumuisen, värittömän lasin.

  • Villiomiittil iukenee hyvin kylmään veteen. 

  • Haalistuu auringon valossa.

2 tuotetta
  • Sivu 1 / 1