Etanafossiili Turritella-akaatti Turritella Agate

Turritella-akaatti

Nimetty vuosikymmeniä sitten erehdyksessä 'Turritella'. Oikea nimi olisi 'Elimia Akaatti.' Fossiilit ovat makeanveden etana, Elimia Tenera, Pleuroteridae perheen jäseniä. Se on erittäin helppo tunnistaa, koska se sisältää suuria fossiilisia etanoita, jotka erottuvat valkean värisinä ruskehtavassa akaatissa.

Löytöpaikka: Green River muodostaminen Wyoming. Noin 50 miljoonaa vuotta sitten Colorado, Utah ja Wyoming oli karut vuoret laajoilla Intermountain vesistöalueilla. Sateet kuluttivat rinteitä, vuoret murenivat ja valuivat puroihin lopulta se oli hiekkaa, lietettä, mutaa. Ajan myötä nämä sedimentit jäivät järviin ja monenlaisia fossiileja säilyi niiden sisällä. Green River on yksi maailman tunnetuimmista fossiliesiintymistä. Siellä on poikkeuksellisen runsaasti fossiileja. Sieltä on löydetty spectacular kala, kasvi-, hyönteis- ja eläinten fossiileja. Runsaat kasvit ja levät kasvoivat järvien rannoilla, joka tarjosi täydellisen elinympäristön ja ravinnonlähteen Elimia Tenera, makeanveden etanoille. Kun etanat kuolivat, niiden kuoret upposivat pohjaan järven. Etanoita oli niin paljon, että sedimenttikerrokset koostuivat lähes kokonaan niiden kuorista. Nämä kerrokset hautautuivat, pohjaveden mukana sedimentteihin. Pieniä määriä mikrokiteistä piidioksidia, joka liuotettiin pohjaveteen alkoi saostua, mahdollisesti geelin muodossa, onteloissa etana kuorissa ja tyhjässä tilassa niiden välissä. Aikojen kuluessa, koko massa fossiileja oli silikonoitu, muodostaen ruskean fossili(ferous?) akaatti, joka tunnetaan nykyisin nimellä Turritella akaatti.

Ainakin viimeisen viidenkymmenen vuoden Turritella akaatti on arvostettu, ainutlaatuinen ja kaunis helmimateriaali. Kun se on täysin kivettynyt, se voidaan sahata aihioiksi, jotka voi kiillottaa ja käyttää esim. kirjatukina, kellotauluina yms.

3 tuotetta
  • Sivu 1 / 1